Mapa weba    HR  |  EN


Radionica o slučajnom ulovu morskih osjetljivih vrsta


U zgradi rektorata Sveučilišta u Zadru 16. rujna. 2022. održana je radionica u okviru provedbe aktivnosti na projektu MesBycatch.  Na radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, WWF Adria, Udruge Biom, Institut Plavi Svijet te Sveučilište u Zadru.

Tema radionice je bila slučajni ulov morskih osjetljivih vrsta u obavljanju gospodarskog ribolova na moru te upoznavanje ribara sa načinom rukovanja s osjetljivim vrstama.

Prisutni su se upoznali s biološkim karakteristikama osjetljivih vrsta i načinima postupanja prilikom slučajnog ulova, zasebno za svaku pojedinu grupu osjetljivih vrsta: hrskavičnjače, morske kornjače, morske sisavce i morske ptice.

Na radionici se raspravljalo o problemu slučajnog ulova te važnosti evidentiranja takvog ulova. Održana je prezentacija načina unosa slučajnog ulova u elektronski očevidnik te su predstavljena moguća tehnička poboljšanja sustava. Ribarima su uručene i pisane upute za unos.  U konstruktivnoj raspravi je naglašena važnost očuvanja obnovljivih bioloških resursa i očuvanja osjetljivih vrsta kao i spremnost svih dionika na zajedničko predlaganje rješenja.







20.09.2022