Mapa weba    HR  |  EN


U Zadru održana radionica o razvoju karijere u plavom sektoru.


Uprava ribarstva je, u okviru provedbe projektnih aktivnosti na projektu TECHERA, dana 21. studenog 2022. u Zadru organizirala radionicu za 70-tak učenika osnovne škole Sveti Filip i Jakov i Srednje poljoprivredno-veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra, s temom inovacije u plavim sektorima. Cilj radionice je bio upoznati učenike s potrebama sektora te identificirati načine za jačanje karijera u ribarstvu kao i razvoj budućih programa, te kroz interaktivne pristupe dobiti povratne informacije o interesima učenika za razvoj karijera u plavom sektoru.

Prezentirani su ciljevi projekta i mogućnosti za razvoj karijera u Plavom sektoru.  Radionica je okupila jedanaest predavača iz sektora ribarstva, od ribara preko uzgajivača do predstavnika prerađivačke industrije i predstavnika znanstvene zajednice iz Italije i Hrvatske.

Sudionicima se obratio i mr.sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva te naglasio ulogu ministarstva  u projektu u smislu diseminacije rezultata i privlačenja mladih kadrova u sektor te njegove dugoročne održivosti kao strateški važne gospodarske grane Republike Hrvatske. Daniel Segarić, pročelnik Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove pri Zadarskoj Županiji, koja je također partner na ovome projektu prezentirao je ulogu i mogućnosti daljnjeg razvoja sektora u županiji.

Učenici su imali priliku dobiti informacije iz prve ruke o realnim tržišnim potrebama specijalističkih i drugih radnih pozicija u Plavom sektoru. Jedan od ciljeva projekta TECHERA je razvoj i promocija karijera u ovom sektoru. U okviru radionice je organiziran kviz „Za one koji žele znati više“ sa pitanjima iz područja zaštite morskih resursa i znanosti o moru s prigodnim nagradama osiguranim od strane predstavnika sektora te anketa o interesu učenika za zanimanja u plavom sektoru.  

Suradnjom znanstvenika, administracije i samog sektora pridonijeti će se razvoju održivog ribarstva koje ima potrebe za cijelim spektrom stručnjaka različitih zanimanja koji će novim idejama i inovativnim tehnologijama doprinijeti održivom razvoju ribarstva.
Radionica je završena on line anketom, a dobivene povratne informacije o njihovom pogledu na promatrani sektor koristiti će se kao temelj za izradu Smjernica za razvoj plavih karijera.











23.11.2022