Mapa weba    HR  |  EN


Konferencija pod motom “Kreni u novi dan s promjenom” održana u Dubrovniku


U okviru projekta MARLESS, u četvrtak 18. svibnja 2023. u prostorima Lazareta u Dubrovniku, Regionalna agencija DUNEA organizirala je jednodnevnu međunarodnu konferenciju na kojoj je sudjelovala i Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Konferencija se održala pod motom “Kreni u novi dan s promjenom” te je osmišljena kao mjesto posjeta za sve građane, gdje se kroz stručni dio konferencije i 4 panel diskusije moglo educirati o golemom problemu otpada u moru, a kroz zanimljiv umjetnički program inspirirati za eventualna rješenja. Konferenciju je posjetilo gotovo 100 sudionika i preko 20 stručnjaka koji su govorili o temi očuvanja morskog okoliša, inovativnim rješenjima za prikupljanje i obradu smeća iz mora, važnosti kružne ekonomije, bioraznolikosti i povratku prirode u ljudske živote. Sve prisutne uvodno su pozdravili ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić. Kako je konferencija dio projekta MARLESS, Andrea Torresan u ime vodećeg partnera projekta, Regionalne agencije za zaštitu okoliša regije Veneto (IT), prezentirao je rezultate projekta.



Ispred Ministarstva poljoprivrede je u trećem panelu pod nazivom „Otpad u moru u sektoru ribarstva - ribari i uzgajivači školjaka kao čuvari mora “, sudjelovala Valentina Andrić, voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u ribarstvu. Kroz panel raspravu u kojoj su sudjelovali Pero Tutman sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, Marijana Pećarević, Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku, Martina Monticelli, predstavnica udruga CETACEA, te Ivo Mujo, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko- neretvanske županije, stavljen je naglasak na povezanost ribarstva kao strateške gospodarske grane i otpada u moru. Prisutni su upoznati s inicijativom ribara koji obavljaju ribolov pridnenim povlačnim mrežama koćama da se ribarima omogući preuzimanje pasivno prikupljenog otpada sa brodova na iskrcajnim mjestima. Na tu temu je organiziran i okrugli stol 9. svibnja 2023. godine u Zadru s ciljem jačanja horizontalne suradnje između nadležnih tijela te uspostave sustava prikupljanja pasivno ulovljenog otpada na nacionalnoj razini. Ribari pokazuju sve veću svjesnost o važnosti očuvanja morskog okoliša te želju za aktivnim sudjelovanjem u pridonošenju rješavanju problematike otpada u moru. Kao sektor koji izravno ovisi o stanju morskog okoliša i ekosustava, ribarski sektor je iznimno zainteresiran za moguća rješenja u kojima može pridonijeti smanjenju otpada u moru.

Uz ovaj panel, održan je panel pod nazivom „Otpad u moru kao globalni problem bez administrativnih granica “, koji je okupio predstavnike susjednih zemalja oko zajedničkog cilja očuvanja morskog okoliša. Razgovaralo se o koracima i mjerama za smanjenje otpada u moru, te je zaključeno da se samo zajedničkom suradnjom i razmjenom iskustava, praksi i informacija mogu pokrenuti akcije na dobrobit svih. Drugim panelom se otvorila rasprava na temu ''Jadransko more kao pokretač razvoja – fokusiranje na pitanja otpada u moru “. Govorilo se o inovativnim rješenjima za prikupljanje i obradu otpada iz mora, a panelisti su bili izuzetno inspirirani razmjenom iskustava. O važnosti očuvanja staništa i bioraznolikosti govorilo se na posljednjem panelu konferencije „Utjecaj otpada u moru na bioraznolikost''.



U okviru konferencije je održana i radionica o Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih vrsta morskih kornjača. S ciljem podizanja razine svijesti o problemu otpada u moru postavljen je izložbeni punkt "OD LJUŠTURE DO SUVENIRA" projekta BLUEfasma, izložbeni punkt umjetnice Danijele Dogo Atić i njenog brenda TerraJungle te prikazan je i brend VALNEA STATIONARY dizajnerice Valnee Džamarije. U art programu konferencije mogao se vidjeti i brend SINJORINE Lucije Margaretić, dok je akademska slikarica Dubravka Tullio svoj doprinos konferenciji dala kroz dizajn dekoracija. Osim ovog mini sajma lokalnih umjetnika i proizvođača mogla se vidjeti i dječja izložba "Čarolija recikliranja - od starih stvari nastaju nove."

22.05.2023