Mapa weba    HR  |  EN


U Puli održana radionica projekta Marless s temom monitoringa i čišćenja otpada iz mora


U Puli je 12. lipnja 2023. godine održana regionalna radionica pod nazivom "Alat za planiranje - Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom". Radionicu je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u okviru provedbe Strateškog projekta MARLESS Prekogranične aktivnosti podizanja razine svijesti i inovativnih akcija u rješavanju problematike morskog otpada iz Programa prekogranične suradnje 2014 - 2020 Interreg Italija - Hrvatska Croatia.
Ovaj se projekt bavio pitanjima monitoringa i čišćenja otpada iz mora te se  orijentirano na organizaciju čišćenja morskog otpada kao i rješavanje uzroka njegovog nastanka. Projekt se primarno bavio pitanjima mikroplastike koja nastaje posljedično te ostaje u moru i tkivu riba i drugih morskih organizama.
Na radionici je ispred Ministarstva poljoprivrede sudjelovala Valentina Andrić iz Uprave ribarstva koja je održala predavanje na temu „ Važnost sustavnog prikupljanja otpada iz mora za ribarski sektor“. Sudionici su upoznati s načinom obavljanja koćarskog ribolova, izazovima s kojima se suočavaju ribari prilikom ulova otpada u svoje mreže, te izravnim štetama koje im pričinjava ovako ulovljen otpad. Prisutni su upoznati s inicijativom te pokrenutim aktivnostima horizontalne suradnje između nadležnih tijela, lokalnih samouprava te lučkih uprava s ciljem uspostave sustava za prikupljanje pasivno ulovljenog otpada na nacionalnoj razini.
Na radionici je naglašena važnost prevencije, racionalizacije i smanjenja korištenja plastike u svakodnevnoj upotrebi kao i edukacije djece i odraslih o važnosti adekvatnog zbrinjavanja budući da preko 80% otpada koji se nalazi u moru tamo dospijeva na različite načine s kopna.




14.06.2023