Mapa weba    HR  |  EN


PROJEKT TECHERA - nova tehnološka era u razvoju ribarstva na Jadranu


Projekt TECHERA započeo je 1. travnja 2022. godine te je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014. - 2020. u sklopu Klastera 1 "Povezivanje s mora: rješenje temeljeno na podacima u gospodarstvu mora". Ministarstvo poljoprivrede je sudjelovalo na projektu kao projektni partner uz Alma Mater Studiorum - Sveučilište u Bologni kao vodećeg partnera, ASSAM, Jadransko-jonsku euro regiju, Općinu Ravenna, OGS - Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku, Agenciju Regije Veneto za inovacije u primarnom sektoru - Veneto Agricoltura te Zadarsku županiju.



 
Glavni cilj projekta je stvaranje baze ideja za novo razdoblje temeljeno na kapitalizaciji šest prethodno provedenih projekata: ADRIREEF, FAIRSEA, ITACA, SUSHIDROP, PRIZEFISH i BLUE KEP, koji su testirali inovativne prakse i pristupe u ekonomiji gospodarstva. Uz glavni cilj, definirani su i specifični ciljevi od kojih je jedan pametna specijalizacija i usvajanje naprednih tehnologija za povećanje konkurentnosti poduzeća u sektoru ribarstva i promocija plavih karijera.
 
Ministarstvo poljoprivrede je u okviru projektnih aktivnosti organiziralo radionicu za učenike osmih razreda osnovne škole i učenike prvih razreda srednje škole na kojoj su imali priliku izravno vidjeti predstavnike sektora, upoznati se s poslovima koji se obavljaju te postaviti pitanja koja ih zanimaju. 
Na temelju provedenih analiza i utvrđenih potreba, Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Vodič za razvoj plavih karijera te započelo s promocijom zanimanja u sektoru ribarstva. Organizirane su radionice za učenike na priobalnom području i otocima s područja Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te je obuhvaćeno  398  učenika u 12 škola.
 
Aktivnosti projekta TECHERA su zamišljene tako da se postigne najbolji prijenos ključnih pristupa iz implementiranog klastera te poveznica prepoznavanja za buduće projekte. Ova međunarodna suradnja omogućila je razmjenu znanja i iskustava te zajedničko razvijanje inovativnih pristupa ponajviše u obrazovanju. Na Završnoj konferenciji održana su i dva okrugla stola. Drugi okrugli stol pod nazivom „Razvoj plavih karijera i održivo poduzetništvo u plavoj ekonomiji“ moderirala je Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede, a sudjelovali su:
 
• Massimo BELLAVISTA – Emilia-Romagna menadžer ribolova i akvakulture Legacoop Agroalimentare
• Valerio Roberto CAVALLUCCI – direktor, ZASTAVA Costa dei Trabocchi
• Mario CVJETOVIĆ – ORKA d.o.o.
• Antonio FRANUŠIĆ – Ribarski i školjki obrt "Tonći"
• Giorgia GIOACCHINI – prof. Odjela za životne i ekološke znanosti (DISVA), Veleučilište u Marcheu
• Hotel GIOVANARDI – CNR-IRBIM vanredni profesor
• Marco SPINADIN – predsjednik ZASTAVE Chioggia i Delta del Po
 
Naglašena je važnost povezivanja sektora ribarstva i obrazovnog sustava kao jedne od mogućnosti rješavanja trenutnog nedostatka radne snage, kako visoko kvalificiranih stručnjaka, tako i niže kvalificiranih radnika za razna područja u plavom sektoru. Prema rezultatima provedenih istraživanja, plavi sektor bi mogao udvostručiti broj zaposlenih u narednim godinama. Kao razlog zbog kojeg se mladi ne usmjeravaju u plave sektore prepoznat je nedostatak komunikacije između gospodarskog i obrazovnog sektora, što je potrebno popraviti kako bi se postigli ciljevi Europskog zelenog plana. Europski poljoprivrednici i ribari ključni su za upravljanje tranzicijom. Strategijom „od polja do stola” poduprijet će se njihovo djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti okoliša i očuvanju biološke raznolikosti. Za uspješno provođenje zacrtanog posebno važnu ulogu imaju nosioci zelenog i plavog sektora. Plavi sektor u tom smislu uključuje područja koja su direktno vezana uz more i pomorstvo kao što su brodogradnja, energenti i mineralni resursi (nafta i plin u moru), obnovljivi izvori energije, biotehnologija, obalni i pomorski turizam, ribolov i akvakultura kao i prijevoz tereta i putnika. Ribarstvo kao strateška gospodarska grana Republike Hrvatske prepoznato je kao jedna od najbrže rastućih grana za proizvodnju hrane, prvenstveno u smislu razvoja akvakulture te je naglašena njena važnost zbog osiguravanja kvalitetne morske hrane kao i mogućnosti zapošljavanja tijekom cijele godine. Razvoj gospodarstva i ribarskog sektora mogu osigurati samo mladi obrazovani kadrovi spremni za stjecanje potrebnih vještina i znanja  potrebnih za razvoj održivog ribolova i akvakulture, te je potrebno unaprijediti strukovno obrazovanje za zanimanja potrebna u sektoru ribarstva.

Poveznica na službenu stranicu projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/techera

 


23.06.2023