Mapa weba    HR  |  EN


Izmjene u sustavu prodaje dozvola za rekreacijski i sportski ribolov na moru


U srijedu, 17. siječnja te u petak, 19. siječnja 2024. godine održani su online sastanci s distributerima dozvola za sportski i rekreacijski ribolov na moru vezano uz izmjene u sustavu prodaje dozvola za sportski i rekreacijski ribolov na moru. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede - Uprave ribarstva, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te predstavnici udruga za sportski ribolov i distributera za dozvole za rekreacijski ribolov.
U obrascu za prodaju/kupnju dozvola dodana su dva obvezna pitanja koja se odnose na način obavljanja ribolova te primarni alat. Sudionici su upoznati s kontekstom prikupljanja podataka u rekreacijskom i sportskom ribolovu - pravnim okvirom, REC FISH projektom te tehničkim aspektima izmjena. Ove su izmjene dio šireg projekta sustavnog praćenja u rekreacijskom i sportskom ribolovu na moru, koje je obveza Republike Hrvatske sukladno EU legislativi (Uredba (EU), 2017/1004 i nova Kontrolna uredba u ribarstvu). Prikupljeni podaci služit će za definiranje obilježja populacije rekreacijskih i sportskih ribolovaca kako bi se odredio uzorak za istraživanje te uspostavila metodologija za dugoročni monitoring u rekreacijskom i sportskom ribolovu na moru. Naglašena je važnost doprinosa distributera u ovom koraku kako bi prikupljeni podaci mogli naposljetku poslužiti za procjenu stanja resursa i njihovu zaštitu.
Prezentacija sa sastanka je dostupna u nastavku, a za dodatna pitanja i sugestije vezane uz izmjenu, molimo kontaktirajte nas putem adrese elektroničke pošte podaci.ribarstvo@mps.hr.




25.01.2024