Marikultura
Hrvatska ima izuzetno velike mogućnosti za razvoj marikulture. Marikultura RH uključuje uzgoj bijele ribe, plave ribe i školjkaša.
Ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko 12.000 tona, ukupne vrijednosti oko 120 milijuna eura.
U uzgoju bijele ribe dominiraju lubin (Dicentrarchus labrax) i komarča (Sparus aurata) i to u količinama od oko 4.000 tona godišnje. Istovremeno se u hrvatskim mrjestilištima proizvodi oko 20 milijuna komada mlađi lubina i komarče godišnje. Glavnina uzgojene bijele ribe plasira se na domaće tržište i tržište EU (Italija).
Uzgoj plave ribe podrazumijeva uzgoj tuna (Thunnus thynnus) u plutajućim kavezima na poluzaštićenim i otvorenim područjima Srednjeg Jadrana. Uzgoj se temelji na ulovu manjih tuna iz prirode (8-10 kg) i njihovom daljnjem uzgoju do tržišne veličine (30 kg). Godišnja proizvodnja iznosi oko 5.000 tona ukupne vrijednosti oko 80 milijuna eura i namijenjena je japanskom tržištu.
Uzgoj školjkaša uključuje uzgoj dagnji (Mytilus galoprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis) na pergolarima u posebno kontroliranim područjima koja se nalaze pod stalnim monitoringom. Godišnja proizvodnja iznosi oko 3.000 tona daganja i oko 2 milijuna komada kamenica i plasira se isključivo na domaćem tržištu.