Mapa weba    HR  |  EN


Suradnja s obrazovnim institucijama - promocija plavih karijera


Služba za savjetodavnu podršku u ribarstvu od prošle školske godine održava predavanja u osnovnim i srednjim školama kako bi se učenicima prenijele informacije o mogućnostima zapošljavanja u sektoru ribarstva te kako bi se učenici upoznali s potrebama sektora i mogućnostima razvoja karijera u ovoj primarnoj djelatnosti.
Kao nastavak započete suradnje, savjetnici za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odazvali su se pozivu na dane otvorenih vrata Pomorske škole u Splitu koja je jedina srednjoškolska ustanova u Hrvatskoj u kojoj se učenici kroz četverogodišnje školovanje obrazuju za zanimanje ribarsko nautički tehničar. Uz redovite predmete kojima se učenici obrazuju za rad na području morskog ribarstva, profesorica De Marchi je zajedno s učenicima osnovala eko grupu „Zdravo more“ koja ima za cilj informirati javnost o ekološkim problemima, prvenstveno problemima velike količine mikroplastike u moru te spriječiti onečišćenje mora i obale. 

 
Eko grupa „Zdravo more“ je osvojila titulu najboljeg srednjoškolskog eko projekta RH u kategoriji srednjih škola u natječaju EkoLucija 101 te je za nagradu gostovala u Europskom parlamentu  u Strasbourgu gdje su se predstavili na simuliranoj sjednici za mlade te pokazali stručnost i usmjerenost u ostvarivanju ekoloških ciljeva. Kroz sudjelovanja u mnogobrojnim projektima učenici su ostvarili višebrojne nagrade na eko akcijama čišćenja Jadranskog mora i obale. U istraživanju podmorja i na eko akcijama sudjeluju dvije grupe učenika; “dronaši” – učenici koji upravljaju s dva podvodna drona te “ronioci” – skupina učenika licenciranih za ronjenje. Pomoću dronova učenici izvlače otpad robotskom rukom, snimaju podmorje te mjere njegovu temperaturu pomažući tako skupini ronioca u lociranju većeg otpada.



Učenici su o svojim aktivnostima snimili dva dokumentarca te postavili izložbu „Postani čuvar Jadranskog mora“ u Prirodoslovnom muzeju u Splitu. Sudjelovali su i na sajmu ribarstva „Crofish 2023“ u Poreču gdje su se predstavili u „Plavoj promociji“ te održali predavanje „Postani čuvar Jadranskog mora“ i demonstrirali rad s podvodnim dronom. Profesorica De Marchi je zajedno sa svojim učenicima realizirala jedinstveni školski projekt „Tradicijom komiških ribara“ kojem su temelj stručni ribarsko-nautički predmeti. Učenici kroz izvannastavnu aktivnost nadograđuju teoretska znanja i usvajaju praktične vještine.
 
Razvoj gospodarstva i ribarskog sektora mogu osigurati samo mladi obrazovani kadrovi spremni za stjecanje potrebnih vještina i znanja potrebnih za razvoj održivog ribolova i akvakulture. Suradnjom obrazovnih institucija te tijela nadležnih za poslove ribarstva otvaraju se mogućnosti za daljnji razvoj i unaprjeđenje strukovnog obrazovanja za zanimanja potrebna u sektoru ribarstva, za što je Pomorska škola u Splitu odličan primjer.


 

Upalimo crveni alarm za očuvanje našeg Jadranskog mora!!!!

 


02.07.2024