Mapa weba    HR  |  EN


Obavijest - Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru


Obavještavamo sve zainteresirane da je u „Narodnim novinama“ broj 122/17. objavljen Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_12_122_2785.html.  Pravilnik donosi određene promjene u odnosu na dosadašnji sustav prodaja dozvola te uvodi nove obveze za športaše i rekreativce:
  1. uz dosadašnju posebnu dozvolu za ribolov stajaćim parangalom uvode se i nove vrste posebnih dozvola. Jednu ili više vrsta posebnih dozvola moguće je kupiti jedino uz kupljenu godišnju dozvolu za športski ili rekreacijski ribolov. Posebne dozvole uključuju sljedeće:
  • dozvola za stajaći parangal
  • dozvola za vrše za lov ribe
  • dozvola za osti
  • dozvola za upotrebu umjetne rasvjete
  • dozvola za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu
  1. Godišnje dozvole prodaju se u ograničenom razdoblju - od 1. prosinca do 1. ožujka
  2. Uvode se posebne dozvole za ribolov u zaštićenim područjima (nacionalni parkovi, parkovi prirode i posebni rezervati). Vrste i cijene dozvola za ova područja propisat će nadležne javne ustanove posebnim aktima.  Do stupanja tih akata na snagu, športski i rekreacijski ribolov u ovim područjima dozvoljeno je obavljati pod uvjetima propisanim Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru („Narodne novine“ broj 122/17.), osim ukoliko ograničenja nisu propisana posebnim propisima iz nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetika ili  javne ustanove koja upravlja određenim područjima.
  3. Pravilnik propisuje minimalne veličine ispod kojih pojedine vrste riba nije dozvoljeno loviti i sakupljati. Podsjećamo također da se osim minimalnih veličina propisanih ovim Pravilnikom primjenjuju i minimalne veličine propisane u Prilogu 3. Mediteranske uredbe.
  4. Pravilnik propisuje način označavanja riba i glavonožaca ulovljenih u športskom i rekreacijskom ribolovu. Označavanje se odnosi na određene vrste riba navedene u Pravilniku te na sve glavonošce, izuzev liganja koji se love za žive mamce. Vrste je potrebno označiti neposredno nakon ulova, a najkasnije prije napuštanja mjesta ulova. Način označavanja prikazan je u Prilogu Pravilnika.
Pravilnik je stupio na snagu 11. prosinca 2017. godine.

12.12.2017