Mapa weba    HR  |  EN


Istraživanje o potrošnji u 2020. i 2021. godini


 
Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, provelo je istraživanje o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u 2020. i 2021. godini. Rezultati istraživanja izloženi su u nastavku.
 
Prilikom istraživanja korišteni su svi dostupni podaci o proizvedenim (iskrcanim, ulovljenim i uzgojenim), prerađenim te proizvodima iz vanjskotrgovinske razmjene i to onima koji su namijenjeni ljudskoj potrošnji. Rezultati su prikazani po robnim skupinama proizvoda u ekvivalentu žive mase odnosno razvrstani su u kategorije svježe ili rashlađene ribe, smrznute, sušene, soljene ili dimljene, pripremljene ili konzervirane ribe, riblji fileti, rakovi, mekušci i glavonošci.
 
U 2020. godini neto ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila je 79.916 tona, od čega su turisti utrošili 1.804 tone te je stanovnicima Republike Hrvatske ukupno dostupno bilo 78.112 tona. Robne skupine koje su konzumirane u najvećim količinama u Republici Hrvatskoj su svježa ili rashlađena riba (23%), potom riblji fileti (17%), smrznuta riba (16%), pripremljena ili konzervirana (16%) te glavonošci (12%). Potrošnja robnih skupina s nižim postotnim udjelom uključuju sušenu, soljenu ili dimljenu ribu (9%), rakove (3%) i mekušce (3%).
 
Slika 1. Neto dostupna ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture u 2020. godini
Kada se dostupna neto ponuda podijeli s brojem stanovnika, kojih je u 2020. bilo 4,048 milijuna, prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2020. godini iznosila je 19,30 kg.
 
Slika 2. Prosječna potrošnja po glavi stanovnika za 2020. godinu


 
U 2021. godini neto ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila je 92.391 tona, od čega je potrošnja turista iznosila 3.580 tona, što znači da je stanovnicima Republike Hrvatske bilo ukupno dostupno bilo 88.810 tona. U 2021. godini raspodjela prema robnim skupinama je slična kao i u 2020., godini, najviše smo konzumirali svježu ribu (25%) koju slijede riblji fileti (19%), glavonošci (17%) i smrznuta riba (13%) te konzervirana (9%). Te male promjene rezultat su potrošnje od strane turista u 2021. godini koji preferiraju filete i glavonošce. 
 
Slika 3. Neto dostupna ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture u 2021. godini
 
Kada se dostupna neto ponuda podijeli s brojem stanovnika, kojih je u 2021. bilo 3,879 milijuna, prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2021. godini iznosila je 22,90 kg, što predstavlja povećanje od 13,7% u odnosu na 2020. godinu i 20% u odnosu na 2019. kada je prosječna potrošnja iznosila 20,02 kg/per capita.
 
Slika 4. Prosječna potrošnja po glavi stanovnika za 2021. godinu
 
Detaljan dokument o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture za 2020. i 2021. godinu, kao i opis korištene metodologije možete pročitati u dokumentu Dostupnost i vidljiva potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u Republici Hrvatskoj u 2020. i 2021. godini